Βιώνοντας την κλιματική αλλαγή

24 Σεπτεμβρίου 2021

Της Έφης Κόττα
Διπλ. Χημικού Μηχανικού, MSc
Προϊσταμένης Τμήματος Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης

της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί»

Καλοκαίρι 2021. Ένα καλοκαίρι τόσο ιδιαίτερο μετά από όλα αυτά που βιώσαμε ως χώρα. Ίσως το πιο θλιβερό σε εθνικό επίπεδο (μετά φυσικά από αυτό του 2018 και την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι). Στη χώρα μας έντονα καιρικά φαινόμενα και ακραίες καταστάσεις τείνουν να αποκτούν τέτοια περιοδικότητα, που κανένα μοντέλο πρόβλεψης δεν μπορεί με ασφάλεια να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση τους. Ότι σχολιάζαμε από τις οθόνες μας έχει έρθει πια στην πόρτα μας. Στην παγκόσμια κοινότητα εισήχθη ο όρος περιβαλλοντική απειλή αντί της περιβαλλοντικής κρίσης, μεταφράζοντας την ανθρώπινη επιχειρηματικότητα σε απειλή για το περιβάλλον και για τη ζωή του υπολοίπου κοινωνικού συνόλου. Ισχύει όμως;

Όσο και αν η περιβαλλοντική νομοθεσία εμπλουτίζεται διαρκώς προσφέροντας «εργαλεία» εκτίμησης και υπολογισμού των βιομηχανικών εκπομπών. Όσο και αν οι Μελέτες Διασποράς Αερίων Ρύπων και οι άδειες εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (που συνοδεύουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων) έχουν γίνει δεύτερη φύση των δραστηριοτήτων και όλων όσων από εμάς ασχολούμαστε με την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση -βιώνοντας την πραγματικότητα- διατηρούνται επίκαιρα όλα όσα κατά καιρούς λέγονται, γράφονται και διαδίδονται «δαιμονοποιώντας» την επιχειρηματικότητα. Ότι, δηλαδή, σύμφωνα με τη θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, η βιομηχανική δραστηριότητα είναι αυτή, η οποία τελικά επιδρά καταλυτικά στο μέλλον του πλανήτη.

Νέες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η κλιματική αλλαγή, που βιώνουμε με την κατά καιρούς αύξηση της γήινης θερμοκρασίας οφείλεται στη συμπεριφορά του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και δη στον αριθμό των εκρήξεων, που λαμβάνουν χώρα στον Ήλιο (sun spot numbers). Σε περιόδους με έντονη παρουσία ηλιακών εκρήξεων παρατηρείται αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας και το αντίστροφο, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανική δραστηριότητα δεν είναι ο μόνος (ίσως ούτε καν ο κύριος) λόγος της κλιματικής αλλαγής.

Παραμένει, λοιπόν, αξίωμα ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τον πλανήτη μας, γιατί δεν μας ανήκει, ανέχεται τις επεμβάσεις μας, ενώ μπορεί ακόμη και να τις αποκαταστήσει, οφείλουμε, όμως, παράλληλα να μετριάσουμε και τη διάχυτη καχυποψία και δαιμονοποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, μέσω ευφυέστερης χρήσης των πόρων και αξιοποίησης της τεχνολογίας, εστιάζοντας περισσότερο στον έλεγχο στην πράξη και την περιβαλλοντική παρακολούθηση, αρχές τις οποίες ασπάζεται και εφαρμόζει η «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί».

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί» διαθέτοντας 29 χρόνια εμπειρίας, αλλά και άριστη γνώση της νομοθεσίας παρέχει ολοκληρωμένες συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες σε θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ. 2310552100 ή 2109580000 και στο  [email protected].