Η οικονομία, ο «μεγάλος ασθενής» στην Covid-19 εποχή

1 Μαΐου 2020

Της Κυριακής Περιστέρη

Διπλ. Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης, Msc
Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων

της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης»

Το τελευταίο διάστημα το παγκόσμιο ειδησεογραφικό σκηνικό έχει «καταληφθεί» από ιατρικές ορολογίες. Καθημερινά ένα «τρομαγμένο» κοινό παρακολουθεί ανακοινώσεις για θανόντες, νοσούντες και ιατρικά πρωτοκόλλα.

Ενώ ο πληθυσμός διχάζεται μεταξύ της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ανοσίας της αγέλης, αδιαμφησβήτητο γεγονός είναι ότι το “φαινόμενο” COVID-19 δημιούργησε μια κρίση τόσο απρόβλεπτη και σύνθετη, ώστε οι συνέπειες της είναι ανέφικτο να υπολογιστούν με ακρίβεια, καθώς το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχέλ Γκουρία προετοίμασε την ανθρωπότητα για παγκόσμια «λύση», καθώς όπως προειδοποίησε «…η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνιού».
Μιλώντας στο BBC, ο κ. Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊο είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ τόνισε ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρηγορά. Όπως είπε, η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ (στις 2 Μαρτίου), ότι μια σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται ήδη πολύ αισιόδοξη.

Ενώ στις κρίσεις του 2008, αλλά και του 2011, η αβεβαιότητα αφορούσε οικονομικές οντότητες, σήμερα, σχετίζεται με μοντέλα διασποράς και μεταλλάξεις του ιού.

Ωστόσο, καθώς η οικονομία δεν είναι «κλειστό σύστημα», η ιστορία θα δείξει αν εν τέλει οι μεταβολές είναι αναστρέψιμες.

Σε ότι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, ο περιορισμός των μετακινήσεων και η σχεδόν πλήρης παύση κάθε κοινωνικής δραστηριότητας, και ως εκ τούτου του περιορισμού της κατανάλωσης αποκλειστικά  στα είδη πρώτης ανάγκης,  οδηγεί σε σημαντική πτώση της ζήτησης, πλήττοντας ειδικώς τους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης και το λιανεμπόριο.

Η ελληνική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή. Στο τελευταίο EUROGROUP συμφωνήθηκε να δοθούν κονδύλια στις χώρες μέλη, ύψους 500δις, με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ευρωπαίους εργαζομένους αλλά και τα κράτη. Στόχος, είναι η αντιμετώπιση των πρωτόγονων κοινωνικών και οικονομικών συνέπειων της εξάπλωση του νέου κωρονοϊού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων προκηρύχθηκαν :

  • Η «επιστρεπτέα προκαταβολή», η οποία αφορά σε ειδικό δάνειο,  προς τις επιχειρήσεις από το κράτος, το οποίο θα επιστραφεί με όρους που θα οριστούν στα επόμενα έτη.*
  • Η «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19». Πρόκειται για πρόγραμμα, που ενισχύει μέσω του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, επιχειρήσεις  που πλήττονται από την πανδημία, με τη μορφή κάλυψης των τόκων των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους για περίοδο 3 μηνών.

Τέλος, η επικείμενη αύξηση του ορίου de minimis** από 200.000 € σε 500.000 € , ως ίσχυε έως 31/12/2010, αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα των επιχειρήσεων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με στόχο την περεταίρω ανάπτυξη.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι, αναμφίβολα, η επανεκκίνηση της οικονομίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.» μετρώντας 28 χρόνια εμπειρίας και διαθέτοντας ικανά και έμπειρα στελέχη συνεχίζει να στηρίζει με επιτυχία τους πελάτες της ως προς την δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών, αναφορικά με την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων κάθε είδους (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακοί Νόμοι) ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Έλεγχος επιλεξιμότητας.
  • Προ-αξιολόγηση, εκτίμηση βαθμολογίας ανά πρόγραμμα.
  • Εκπόνηση business plan και υποβολή πρότασης (με στόχο την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία).
  • Υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.
  • Παρακολούθηση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου (τήρηση των προβλέψεων του προγράμματος, ορθή τήρηση των διαδικασιών, πρόληψη – αποφυγή λαθών).
  • Υποβολή αιτημάτων ελέγχου και πληρωμής.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ  2310552110 & 2109580000 ή στο email: [email protected]

* Βάση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 ( Άρθρο 2, Ορισμοί ) : « 21)   «επιστρεπτέα προκαταβολή»: δάνειο για έργο, το οποίο χορηγείται σε μία ή περισσότερες δόσεις και οι όροι αποπληρωμής του οποίου εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του έργου »

** Ο κανόνας De Μinimis (Ε.Ε.) ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ εφαρμόζεται ειδικά για τον τομέα των οδικών μεταφορών.