Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί» σύμβουλος του έργου «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ.

22 Μαΐου 2019

«Ανάσα» στην ελληνική οικογένεια και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, αλλά και διασφάλισης της πρόσβασης στη δωρεάν παιδεία έρχεται να δώσει η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής για το έργο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ», για το οποίο η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί» ως σύμβουλος του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την ωρίμανση και την προετοιμασία της σχετικής πρότασης προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Κατόπιν χτεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη εγκρίθηκε το συγκεκριμένο έργο.
Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί” με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, ήταν ο σύμβουλος που ανέλαβε την ωρίμανση και την προετοιμασία της σχετικής πρότασης για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ, το οποίο μάλιστα αποτελεί το πρώτο έργο κατηγορίας Φοιτητικών Εστιών, που θα ολοκληρωθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Δεδομένων των συνθηκών τα ΣΔΙΤ είναι η μόνη διέξοδος για να πραγματοποιηθούν, σήμερα, σημαντικές υποδομές στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την κατασκευή 3000 κλινών για το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1000  στο Ηράκλειο και 2000 στο Ρέθυμνο), καθώς και την κατασκευή ενός αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη προβλέπονται για τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και την κατασκευή και για 27 έτη ο επενδυτής αναλαμβάνει τη λειτουργία και την συντήρηση των εστιών αυτών».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Επιπλέον, το έργο αυτό θα συμβάλλει, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία ετών για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους σχετικά με τη διεκδίκηση μιας θέσης διαμονής στις φοιτητικές εστίες. Ζήτημα ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ισότητας στην παιδεία, αφού σε πολλές περιπτώσεις η διαμονή στις εστίες ισοδυναμεί και με τη δυνατότητα των φοιτητών να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της  απελευθέρωσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων σε ιδιώτες μέσω Διαδικτύου εκτιμούμε ότι με το έργο αυτό θα δοθεί μια ανάσα στην κοινωνία της Κρήτης, αλλά και της ελληνικής οικογένειας».

Ας σημειωθεί ότι επί της παρούσης –βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες είναι 336 άτομα, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υπ. Διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης. Οι σύγχρονες υποδομές στέγασης έρχονται να λειτουργήσουν αθροιστικά και στην αξία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και στη διεθνή αναγνωρισιμότητά του, καθιστώντας δυνατή την εξασφάλιση της στέγασης φοιτητών προερχόμενων εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και επιστημονικών συνεργατών συμμετεχόντων σε παράλληλες επιστημονικές διοργανώσεις.