Σε κάθε ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος - από αυτόν ξεκινούν και σ’ αυτόν καταλήγουν όλα - ο Όµιλος παραµένει ένας διαρκώς αναπτυσσόµενος οργανισµός µε 280 µόνιµους συνεργάτες και εξειδικευµένους επιστήµονες προσανατολισµένους στην πρωτοπορία και στην ανάπτυξη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Σε μια εποχή που όλα τα δεδομένα –οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά- αλλάζουν άρδην από απρόβλεπτες παραμέτρους, στον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες» παραμένουμε σταθεροί στις αξίες και τη φιλοσοφία μας.

Η περσινή χρονιά -όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο- υπήρξε απρόβλεπτη, καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πανδημία με αναπόφευκτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και  τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι αντοχές εξαντλήθηκαν, οι ανάγκες και τα όνειρα επαναπροσδιορίστηκαν. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι ο Covid-19 είναι μια τεράστια ευκαιρία, που ανέδειξε τρία πράγματα:

Πρώτον ότι  η Ελλάδα μπορεί. Αποδείξαμε σ’ όλο τον πλανήτη -αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα, που χρόνια μας «συνόδευε» στη διεθνή κοινότητα- ότι αυτή η μικρή χώρα αν θέλει μπορεί. Αν θέλει η πολιτική ηγεσία, τότε και οι πολίτες μπορούν.

Δεύτερον, για χρόνια στην Ελλάδα ακολουθούσαμε ένα λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης -βασισμένο κυρίως στον τουρισμό, στην εστίαση και σχεδόν στη δαιμονοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής. Mοντέλο, που, δυστυχώς, δεν αντιληφθήκαμε ότι υπήρξε από τις αιτίες της κρίσης και το οποίο στη 10ετία που ακολούθησε δεν καταφέραμε να το ανατρέψουμε. Ο Covid-19 όχι μόνο ανέδειξε ως λανθασμένο αυτό το μοντέλο παραγωγής, αλλά κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τη βιομηχανική παραγωγή και να γίνουμε μια χώρα παραγωγός. Δίχως να σταματήσουμε να στηρίζουμε τον τουρισμό, οφείλουμε, παράλληλα, να αναδείξουμε την υψηλή διατροφική αξία των αγροτικών μας προϊόντων, να αλλάξουμε όλο το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής και συνδέοντας το με τη μεταποίηση να καρπωθούμε ως χώρα την υπεραξία αυτής.

Τέλος ο Covid-19 ανέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι, αν η Ελλάδα θέλει να βγει μπροστά και να ξεπεράσει το κατεστημένο των τελευταίων 30 ετών πρέπει να εφαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που εισέρχεται δυναμικά σε όλους τους τομείς της ανθρώπινής δραστηριότητας και φυσικά και στην οικονομία, όπως, στον πρωτογενή τομέα με την ευφυή γεωργία, στο δευτερογενή τομέα με τη βιομηχανία 4.0, στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics με το blockchain και, φυσικά, στην εκπαίδευση. 

Προσωπικά, πιστεύω ότι την κρίση του Covid-19 μπορούμε και πρέπει να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία και να αλλάξουμε την κουλτούρα μας, ώστε να διαμορφώσουμε τη νέα Ελλάδα, την ψηφιακή Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ καλούμαστε να διατηρούμε το όραμα ζωντανό και διαρκώς συνδεδεμένο με το μέλλον. Γεγονός που μεταφράζεται σε συστηματικές και καινοτόμες πρακτικές σε όλα τα επίπεδα, πολύ καλή γνώση των νέων απαιτήσεων της αγοράς και έμφαση στην ανάπτυξη των συνεργείων, της εξωστρέφειας και της διασύνδεσης. Για όλα τα παραπάνω, σίγουρα, απαιτούνται πρωτοποριακές ιδέες και τόλμη, αλλά πάντα με προσεκτικά βήματα, σχέδιο και σύνεση, αλλά και ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα κοιτάει λιγότερο πίσω ή στα πλάγια και περισσότερο μπροστά, αξιοποιώντας τις προκλήσεις ενός μέλλοντος, που είναι ήδη παρόν.

Εμείς στον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες» ενστερνιζόμαστε αυτές τις αλλαγές και υιοθετούμε τη φιλοσοφία που θα μας οδηγήσει στο αύριο. Μετρώντας 30 χρόνια επιχειρηματικής ιστορίας, με εμπειρία και συνέπεια και χάρη στην τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, περισσότερο από ποτέ είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και επειδή σε κάθε ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος -από αυτόν ξεκινούν και σ’ αυτόν καταλήγουν όλα- ο Όμιλος παραμένει ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος οργανισμός με 280 μόνιμους συνεργάτες και εξειδικευμένους επιστήμονες προσανατολισμένους στην πρωτοπορία και στην ανάπτυξη. Συνεχίζουμε δυναμικά, με γνώμονα τη συνεχή ανάπτυξη με ισχυρή παρουσία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αναμφίβολα, ο Covid-19 επισπεύδει αυτήν τη νέα εποχή και, όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση και αλλαγή, όποιος αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, διατηρώντας το όραμά του, θα βγει νικητής. Και εμείς θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τις λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν μόνο προβλήματα!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΙΛΟΥ