Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς στο VII  Delphi Economic Forum: New Realities

12 Απριλίου 2022

Για μια μοναδική ευκαιρία για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας μας, ύψους 70 δις ευρώ που δημιουργείται από το RRF, το νέο ΕΣΠΑ και το Π.Δ.Ε., για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομών, πολλαπλάσιο από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για τα κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας των έργων αυτών -που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF και τα ΣΔΙΤ- για την ανάγκη συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υλοποίηση των έργων, αλλά και την ουσιαστική σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας μέσω συνεργασίας των Πολυτεχνείων με τον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου, Δημήτρης Σαμαράς επ’ αφορμής της ομιλίας του στο φετινό VII Delphi Economic Forum: New Realities, που πραγματοποιήθηκε 6 – 9 Απριλίου, στους Δελφούς.

Ο κ. Σαμαράς συμμετείχε το Σάββατο στις 09.45, στο πάνελ με θέμα: «Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας: Ενισχύοντας την Αποδοτικότητα και τη Βιωσιμότητα των Υποδομών» («RRF: ENHANCING INFRASTRUCTURE EFFICIENCY AND SUSTAINABILITY»). Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ακόμα, οι υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Deputy CEO του ΟΛΠ, Weng Lin, ο General Manager Sustainable Engineering Solutions στη «Μυτιληναίος», Παναγιώτης Γαρδελίνος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δικηγόρος Πέτρος Σφηκάκης.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημασία των νέων οικονομικών δεδομένων που καλείται να αξιοποιήσει η χώρα μας: «Αυτή τη στιγμή μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία ύψους 70 δις ευρώ που, αν αξιοποιηθούν στο σύνολό τους, αλλά και με τη συμμετοχή ιδιωτικών και τραπεζικών κεφαλαίων, μπορούν να χρηματοδοτήσουν υποδομές και επενδύσεις, έως και 200 δις ευρώ, μέχρι τέλος του 2030. Πρόκειται για κεφάλαια από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0., (δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό πλέον RRF), από το νέο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, αλλά και από το Π.Δ.Ε.

Αξίζει να τονίσουμε πως δρομολογείται η υλοποίηση του  μεγαλύτερου προγράμματος επενδύσεων σε υποδομές ύψους 13 δις ευρώ, διπλάσιο και από αυτό των Ολυμπιακών Έργων του 2004. Υλοποιείται, έτσι ένας Ενιαίος Εθνικός  Στρατηγικός Σχεδιασμός για τις υποδομές, αφού τα έργα έχουν επιλεγεί με κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας και ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες και μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας μας.

Τα έργα αυτά, έχοντας σημαντικό οικονομικό πολλαπλασιαστή της τάξης του 1.8,θα δώσουν δυναμική σε όλους τους τομείς της οικονομίας καθώς παίζουν βασικό ρόλο και στις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ και φυσικά ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους, επιβάλλεται και πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), που υιοθετήθηκαν απ’ όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και φυσικά από την χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι τα έργα υποδομής πρέπει να σχεδιάζονται, να αξιολογούνται και να επιλέγονται με βάση μελέτες κόστους – οφέλους, διότι μόνο τότε είναι βιώσιμα. Θα πρέπει να επιλέγονται και να υλοποιούνται έργα Νέας Γενιάς, δηλαδή «πράσινα» έργα, ή αν θέλετε έργα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θωρακισμένα απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έργα  επενδυμένα με τις πλέον προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, έργα ανθεκτικά στις αλλαγές που φέρνει η υπερταχεία πρόοδος της τεχνολογίας, και με μεγάλο πολλαπλασιαστή και οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των 6 σιδηροδρομικών έργων ύψους 4,2 δις ευρώ, που θα αναβαθμίσουν το ρόλο των λιμανιών μας, θα διασυνδέσουν την χώρα μας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα την μετατρέψουν σε διαμετακομιστικό κόμβο. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης και νέων, πιο σύγχρονων μεθοδολογιών, όπως αυτή του BIM, ενώ για τη σημασία των έργων ΣΔΙΤ, αλλά και για τα έργα πράσινης μετάβασης συμπλήρωσε: «Η παρούσα κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τις αγκυλώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, εντάσσει τα έργα ΣΔΙΤ  αποφασιστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό της, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να σταθεί αρωγός  σ’ αυτήν την προσπάθεια. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε 20 έργα ΣΔΙΤ άνω των 4 δις. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το πρωτοποριακό FlyOver. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων συνολικού προϋπολογισμού 4,0 δις €, πρόγραμμα που θεωρείται μεν πολύ φιλόδοξο, αλλά ικανοποιεί, επίσης, κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας διότι τα αρδευτικά έργα που σχεδιάζονται αφενός θα αυξήσουν την απόδοσή της αγροτικής παραγωγής και αφετέρου θα αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω των φραγμάτων και της σωστής και ελεγχόμενης διαχείρισης των υδάτων. Συνεχίζοντας, να αναφέρουμε ότι για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργήθηκε η ειδική μονάδα ΡΡF στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία  ανέλαβε και ωριμάζει έργα 2 δις €, όπως ο εκσυγχρονισμός υποδομών υγείας, όπου το ταμείο ανάκαμψης συμμετέχει με 454εκ € (80 νοσοκομεία, 156 κέντρα υγείας και δημιουργία ιατρείων διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων) και η δημιουργία 9 νέων βιομηχανικών πάρκων, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να υποδεχτούν νέες επενδύσεις ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και θα αναχαιτίσουν τις Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις.

Επιπλέον, η πράσινη μετάβαση αποτελεί πρωταρχικό πυλώνα του RRF, καθώς της αναλογεί  και το μεγαλύτερο ποσό, αυτό των 6.2 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο της απολιγνητοποίησης και της πράσινης μετάβασης, δρομολογούνται επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από μονάδες φυσικού αερίου, όσο και από ΑΠΕ, ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας και η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενισχύει τις επενδύσεις σε νέους αγωγούς, σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αλλά και νέες πύλες εισόδου LNG με τη δημιουργία και άλλων σταθμών FSRU».

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι F2.-%CE%9F-%CE%94.-%CE%A3%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A3-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-VII-DELPHI-ECONOMIC-FORUM-1-1024x674.jpg

Ο κ. Σαμαράς στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα: «Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να τεθεί ένας εθνικός στόχος, που δεν είναι άλλος, από την πλήρη απορρόφηση των χρηματοδοτικών πόρων, με την έγκαιρη και έντεχνη υλοποίηση των έργων αυτών. Σε αυτόν τον εθνικό στόχο, καλούμαστε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, τόσο η πολιτεία και γενικότερα ο δημόσιος τομέας, όσο και ο ιδιωτικός τομέας, ώστε με απόλυτα διακριτούς ρόλους να υλοποιήσουμε τα έργα υποδομής και να πετύχουμε τον εθνικό στόχο.

Καλείται, λοιπόν, η αλυσίδα αξίας που εμπλέκεται στην υλοποίηση των έργων, από τους μελετητές, επιβλέποντες, project και construction managers, τους τεχνικούς συμβούλους, τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές υλικών και προϊόντων, αλλά και τις τράπεζες, να προγραμματίσουν και να προετοιμαστούν ανάλογα με το ρόλο τους και τη συμμετοχή τους στα projects. Εμείς, στον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες» με δυναμικό άνω των 500 στελεχών -με 355 μονίμους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και 150 εξωτερικούς συνεργάτες- είμαστε σήμερα, ο μεγαλύτερος αμιγώς ελληνικός όμιλος μηχανικών στην Ελλάδα. Παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες στο engineering και στο consulting, με ολιστική προσέγγιση στα έργα, καθώς εμπλέκεται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων υποδομής και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Όμιλος μας αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Συγκεκριμένα, Συμμετέχουμε σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια υλοποίησης των έργων έχοντας συμβάσεις και  παρέχοντας υπηρεσίες  σχεδιασμού, μελέτης, επιβλέψης, P.M.,C.M.,I.E., και γενικά υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου σε έργα : υποδομών ΣΔΙΤ ,του RRF,   ενέργειας  και σε άλλα πολλά έργα τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας τους  μεγαλύτερους κατασκευαστικούς και γενικά επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας μας.

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς και αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη μετατροπής του brain drain σε brain gain ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία του Ομίλου σχετικά με την ομαλή και ουσιαστική μετάβαση των αποφοίτων των Πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας: «Στον όμιλο έχουμε προχωρήσει και ένα βήμα πιο μπροστά ως προς τη βέλτιστη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Σε συνεργασία με Πολυτεχνεία της χώρας, δρομολογούμε το πρόγραμμα  “Μηχανικοί στα Project”, μέσω του οποίου θα προσφέρουμε χρηματικές υποτροφίες σε νέους μηχανικούς για να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σχετικά με τα project που αναλαμβάνει ο Όμιλος. Αυτό μαζί με την ταυτόχρονη εργασία των νέων μηχανικών σε ενεργά project, δίπλα σε έμπειρους μηχανικούς τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν εμπειρίες, δημιουργώντας έτσι τη νέα γενιά των στελεχών του Ομίλου.

Κλείνοντας τη βασική του τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μία ιστορική ευκαιρία, όχι μόνο για το ύψος των πόρων που θα διαθέσει για τις υποδομές, αλλά και γιατί τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, (που είναι κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας), σε συνδυασμό με τις διαδικασίες εκταμίευσης που επιβάλλει, αλλάζουν τον τρόπο που παραδοσιακά σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν τα έργα.

Καλούμαστε λοιπόν, όπως ανέφερα και παραπάνω, όλοι οι συντελεστές που συμμετέχουμε στην υλοποίηση αυτού του εθνικού στόχου, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να πετύχουμε το στόχο αυτό και να αξιοποιήσουμε στα μέγιστα την ιστορική αυτή ευκαιρία».