Παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων από το ΥΠΕΝ

24 Απριλίου 2020

Τετράμηνη παράταση λόγω της πανδημίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνοντας νέο περιθώριο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προχωρήσουν σε ρύθμισή τους, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευνοϊκές διατάξεις σχετικά με την εξόφληση των προστίμων και την αποφυγή προσαυξήσεων.

Η πρόθεση γνωστοποιήθηκε σε συνέντευξη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως θα πρέπει να γίνει εκτίμηση για το χρόνο παράτασης, δεδομένου ότι δεν είναι σαφής ακόμα η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί λόγω κορονοϊού, σημειώνοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει δύο μήνες, ας υποθέσουμε ότι η παράταση θα είναι για τέσσερις μήνες».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως η παράταση που θα δοθεί αφορά όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων, ακόμα και τα χαρακτηριζόμενα ως «βαριά» αυθαίρετα (αυθαίρετα κατηγορίας 5), τα οποία σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα δε θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά την 30η Ιουνίου. Με την παράταση που αναμένεται να δοθεί, πέραν των ιδιοκτητών των παραπάνω αυθαιρέτων, θα μπορούν οι υπαγόμενοι στο νόμο να επωφεληθούν για λίγο ακόμα διάστημα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται για την εξόφληση των προστίμων (100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων, έκπτωση κατά 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο, έκπτωση 10% σε όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου).

Τέλος, αντίστοιχη παράταση αναμένεται να δοθεί και για την εφαρμογή των διατάξεων για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, βάσει των οποίων θα μπορούν να ρυθμιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές (όχι όμως όλων των κατηγοριών) μετά τη λήξη της ανωτέρω παράτασης.

Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μέλους του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες», αδιάλειπτα δίπλα στις εξελίξεις και παρακολουθώντας τις νομοθετικές μεταβολές είναι πάντα ενημερωμένα και καταρτισμένα ώστε να σας καθοδηγήσουν για οτιδήποτε αφορά τα παραπάνω.

Σύνταξη: Αρετή Μπαντή | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός MSc | Τομέας Τεχνικού Ελέγχου Ακινήτων